Juridiska frågor.. Arv..?!

1kommentarer

Ja.. nu lever vi för stunden.. älskar varandra över öronen och är mitt i livets glada dagar.. Vi är tre personer som älskar varandra och är oskiljaktiga.
Men.. tanken har ju slagit oss.. hur blir det i framtiden? Om någon (Gud förbjud) vill göra slut.. Om någon dör?
 
Mamman och pappa1 är gifta och har fyra barn. Pappa2 är sambo med mamman och pappa1 och har ett barn med en annan kvinna.
Vi själva ser oss som jämställda i detta förhållande. Hushållet, ekonomin, villan, barnen och allt annat är gemensamt. Men rent juridiskt är det ju inte riktikgt så enkelt. Mamman och pappa1 står skrivna på huset och lånen. Pappa1 står skriven på bilen. Mamman äger släpvagnen som pappa2 betalat... det mesta lösöre ägde mamman och pappa1 innan pappa2 flyttade in..Vi har en fin husvagn värd några hundra tusen kronor.. Den skaffade mamman och pappa1 innan pappa2 flyttade in. Pappa2 har kompenserat upp en aning genom att satsa in alla sina pengar från husförsäljning till sin förra sambo och köpt en skoter med tillhörande skoterpulka kontant till familjen... pappa2 äger två motorcyklar.. Vi har gemensamt konto alla tre.. så vi gör ingen skillnad på ditt och mitt.. allt i en pott... och så vidare..
 
Som ni förstår är detta enkelt så länge ingenting händer..
Men när det väl händer nåt.. hur blir det då?
Mamman och pappa1 ärver varandra och i slutändan ärver deras fyra barn dem. Fast pappa2 är ju sambo med dem.. gäller då nån sambolag? Kommer det spela roll i vilken ordning vi dör? Om pappa2 dör först.. ärver hans enda dotter allt från honom? Eller har samborna nån rätt till nåt? Och vad blir det isåfall? Hur ska det avgöras och bevisas vem som har rätt till vad?
Om Pappa1 eller mamman dör först... ärver de varandra.. men sen träder nån sambolag ikraft med pappa2.. och hur blir det då? Om någon dör.. eller vill flytta... Om mamman och pappa1 dör samtidigt men pappa2 lever.. har han nån rätt som sambo? Eller ärver deras barn allt då? Om alla dör samtidigt... vilka barn ärver vad?
 
Å så leker vi med tanken att mamman och pappa2 skaffar barn tillsammans. Alltså halvsyskon till de övriga barnen från varsin sida. Det känns som det skulle binda samman familjen på något fint sätt.. Men det skulle inte underlätta rent juridiskt.
 
 
Lite svårt att sätta sig in i och bena ut..
Vi måste nog fundera igenom detta med juridiken. Bestämma oss för hur det ska vara.
Kan vi kanske skriva nåt avtal eller testamente eller liknande för att undvika framtida problem?
Kanske borde vi ringa någon jurist och rådfråga? Hoppas dom har bra svar.. det är ju en ganska ovanlig situation antar vi..

1 kommentarer

Kin

09 Apr 2013 17:29

Erik Mägi är ett hett tips om ni behöver råd av en jurist, han är specialiserad på ovanliga familjetyper.

Kommentera

Publiceras ej