Sist jag skrev skrev jag om allt vi "vunnit" på att vara ärlig om hur vi lever, vilka vi älskar och hur vi vill att vårt liv ska se ut.
Men skrev även om att vissa inte vill acceptera och förstå.
 
En av dem som inte vill ta till sig hur jag valt att leva mitt liv är min mamma, hon fick veta ganska tidigt att pappa2 flyttat in, redan efter 1-2 veckor om jag inte minns helt fel. Hon har sedan dess betett sig ganska bra, man har sett att hon haft åskiter men hon har valt att svälja dem och inte visa det så mycket för oss.
Vi hade ett långt samtal med henne och hennes sambo i mars och trodde efter det att det var lugnt, vi hade rett ut allt och vi visste var vi stod.
 
Som pappa2 skrivit om tidigare var det tyvärr inte så, bakslaget kom som ett brev på posten för snart 3 veckor sedan, när pappa2 fick en utskällning som hette duga, jag blev galen och skickade ett sms till min mamma och sa rakt ut vad jag tyckte, att hennes beteende inte var okej, hon har ingen rättighet att skälla ut honom, han har inte gjort några fel gentemot henne, mer än att han älskar hennes dotter. Vilket hon tyvärr inte ser som något positivt.
 
Efter ett antal sms till henne, både från mig, pappa2 och ett samtal från pappa1 har vi ändå inte hört något från henne, hon har valt att som flera gånger förr prata med andra istället för den det gäller, i detta fallet sin dotter och hennes sambos.
Vi har förklarat och försökt få henne att acceptera men nej ingen respons, inte förrän i går, då fick jag ett sms att då hade hon tid för ett samtal och ville att jag skulle komma till henne, ensam, mina sambos fick inte följa med.
 
Efter 3 veckor hade alltså min mamma tid för sin dotter...
Jag förstår att hon har mycket tankar som snurrar, många frågor och det tar tid att ta in men hon har vetat sedan i början av januari som sagt och jag har hört från flera håll att hon sprider rykten och pratar mycket med andra istället för att ställa frågorna hon har direkt till oss, det är klart det blir skitsnack då hon sproder falska rykten på byn.
 
Jag har inte svarat på det sms hon skickade i går, jag varken hade någon lust eller hade tid i går då jag jobbade och hade flera timmar i bilen framför mig. Efter så lång tid som ändå gått vet jag varken ut eller in, vill jag prata med henne nu när hon äntligen vill prata eller har vi det bättre utan hennes åsikter, tankar och sneda blickar? Och framför allt, vill jag att barnen ska få dra ett stort lass av hennes tankar, tyvärr låter hon dem inte vara utanför utan varje gång dom varit där kommer dom hem med funderingar och åsikter som vi alla hör kommer från henne.
Senast i torsdags sa näst yngsta dottern när jag tog fram ett par tjocksockar till yngsta att, "Dom har momma stickat, hon säger att ** inte får använda dem, dom är bara mina" Varför säger hon så? Varför lägger hon det på barnen?
 
Det är en svår balansgång när det gäller ens allra närmaste, ens föräldrar och syskon, alla vill ju ha en bra kontakt med dem men till vilket pris?
 
Vi kommer inte att ge upp vårt liv och våra drömmar för deras skull, men kommer dom någonsin att acceptera?
Mycket kommentarer har vi fått, några negativa men faktiskt mest positiva.
 
Det jag tycker är mest roligt är de nya bekatskaperna vi fått, personer vi inte haft kontakt med innan hör av sig, tycker det är spännen och stöttar oss i vårt val, vår livstil, vår kärlek!
 
Nya vänner på facebook, folk som stannar och pratar eller dom som hör av sig och vill komma och hälsa på, det är äkta vänner, dom som inte vänder en ryggen utan dom som visar att alla gör vi val i livet som känns bra för oss och dom stöttar dem, vissa har till och med uttryckt sin avundsjuka och önskar dom själva fick leva som vi gör.
 
Sen finns det alltid dom som vill vara vänner för att "snoka", nyfikna ena som egentligen bara vill åt detaljer att sprida vidare och snacka om i fikarummet på jobbet, dom såller vi bort rätt fort, det märks så väl, som tur är är dom inte många.
 
Att vi skulle leva som vi gör nu har aldrig ens funnits på kartan, aldrig ens snuddat vid tanken.
Men tänk vad livet kan ta vändning, en underbar vändning, tänka att jag får leva med dom jag älskar, båda två!
 
Älskar er pappa1 och pappa2, vi för alltid!!
Igår var jag på samarbetssamtal på sociala.. för femtioelfte gången.. Nu var det också förhoppningsvis det sista mötet! =)
Målet för mötet var att hitta en lösning för att komma till att dottern bor hos oss växelvis varannan vecka.
Efter en och en halv timmes möte hade vi kommit fram till ett schema för detta och inom fyra veckor har vi nått målet! Känns skönt att äntligen kunna släppa den delen av ens liv.. att behöva kämpa för att få träffa sin dotter... samtidigt som det känns förjävligt att man som pappa måste överbevisa sin förmåga att vara förälder.. medan det från början varit självklart att mamman är en bra förälder..?!
Detta är något samhället borde jobba med för jämställdhetens skull! Båda föräldrarna ska vara lika inför lagen, men så är inte riktigt fallet känns det som..?
 
Bara för att det nu är löst på papperet så är det väl inte riktigt klart.. Nu kommer vidare diskussioner med praktiska lösningar.. Dotterns saker och kläder sedan tidigare ska delas.. Hur vi ska göra vid överläming.. När det blir semester.. möten på dagis... BVC.. och säkert tusen saker till som jag inte tänkt på..
Men det löser sig eftersom.
 
Igår kväll var jag helt utmattad.. nästan svimfärdig.. alla krafter hade gått åt till att ladda inför mötet på sociala..
När vi la oss hann jag bara lägga ner huvudet så somnade jag som en stock..
Imorse när jag vaknade hade jag laddat om.. vaknade med ett leende på läpparna.. mamman på ena sidan och pappa1 på andra sidan.. och hade bara en känsla: "ÄNNU EN DAG I PARADISET!!" =)
 
Ju fler saker som är lösta och blir en del av vardagen desto vackrare blir livet!
Kan inte med ord beskriva hur lycklig jag är just nu!
 
Puss och Kram!
~Pappa2
Ja... som det ser ut nu så har Mamman och Pappa1 fyra gemensamma barn. Pappa2 har ett barn sen ett tidigare förhållande. Totalt fem barn.
 
Nu funderar vi på att skaffa fler barn. Vi vill ha gemensamma barn som från början tillhör alla tre.
I ett "vanligt" förhållande med en man och en kvinna är det inte så mycket att fundra över. Man skaffar barn tillsammans. Men för oss blir det genast lite mer komplicerat.
Vem som ska vara mamma är det inget att fundera över. Efter som det bara är en kvinna i förhållandet.
Men vem som ska vara biologisk pappa kan man diskutera. Hur vill vi ha det?
Ska Pappa1 och Mamman skaffa fler gemensamma barn? Ska Pappa2 vara biologisk pappa? Då binder vi ihop familjen så barnen blir mer syskon på något sätt. Eller spelar det egentligen någon roll?
Ska vi välja vem det ska vara eller ska vi bara köra på och det får bli som det blir?
Ska vi sen ta reda på vem som är far till barnet eller inte? Vad spelar det för roll? För vår egen del eller för andra.. Vi själva skulle naturligtvis inte göra någon skillnad på framtida barn oavsett vem som är biologisk far.
Däremot vore det kul att se samhällets reaktioner när vi kräver att vi ska vara tre vårdnadshavare. De första tio pappadagarna måste vi båda få! Föräldradagar måste delas upp på tre. Alla tre är ju lika mycket förälder och ingen vet vem som egentligen är biologisk far. =)
 
Det optimala och häftigaste hade varit om vi fick tvillingar med olika pappor. Men chansen att det skulle hända spontant är nog inget att räkna med, tyvärr...
Så.. kan man med någon form av hjälp lösa det? Provrörsbefruktning där det sätts in flera ägg befruktade av båda popporna.
Att få hjälp med detta i Sverige är nog svårt... om vi inte hittar någon alternativ läkare med en generös etisk syn på detta...
Kanske finns det större chanser i något annat land? Där lagar och regler inte sätter stopp för moderna familjer som vill ha det på ett lite otraditionellt sätt..
 
Det här måste vi fundera på och diskutera med varandra.. och börja forska i hur vi ska gå till väga för att få vår önskan uppfylld! =)
 
 
 
Ingen av oss säger att det kommer vara lätt... men det kommer vara värt det!
Ja så var det redan onsdag, vi är tillbaka i vardagen med allt vad det innebär.
Började i måndags med att jag fick hämta hem 2 febrig killar på skolan, kan det börja bättre? Självklart måste dom få vara hemma när dom är sjuka, inget snack, men det ställer helt klart till det lite, även fast vi är tre som kan hjälpas åt. Nu löstes både måndag och tisdag bra och i dag är dom tillbaka på skolan igen.
 
Trots att vi varit borta några dagar och haft en underbar vistelse i Göteborg står ju inte livet hemma still, det pratas fortfarande, min mamma har inte tagit sitt förnuft till fånga och vela prata med oss något mer och ungänget med pappa2:s dotter ska diskuteras.
 
Att min mamma inte kan ta till sig att vi lever som vi gör vet jag egentligen inte vad jag ska tycka om, det normala är ju att man vill lösa konflikten till varje pris, ingen vill ju vara osams, speciellt inte med sin mamma.
Men i samma stund känner jag bara att nä, ska hon hålla på såhär får det vara, jag orkar inte krusa någon, vem det än må gälla, livet är bara ens eget, ingen annans och man måste själv få bestämma hur man vill leva för att må bra. Mamma är alltid mamma men till vilket pris?
 
Jag må låta hård men känner man inte henne förstår man inte heller hur hon är, tyävrr bekräftar bara fler och fler samma känsla som jag känner, man kan inte ändra på henne, så är det bara!
 
Vi ger henne tid helt enklet, kanske kommer hon krypande någon dag och inser att hon gjor fel, inte fel som i att hon får tycka som hon vill, det får man, men fel som i att hon tycker vi ska leva efter vad hon tycker.
Det som gör mest ont är att barnen inte träffar sin mormor, det är det som jag tänker på mest..
 
Det är tur vi har fina och stöttande vänner runt oss, vänner som respekterar vårt val, som förstår att vi är samma människor som innan och som vill umgås med oss, i kväll ska vi ha 3 fina vänner över på fika, 2 som vi känner genom jobbet allihopa och en som är pappa2:s vän sedan tidigare, ska bli mysigt att bara sitta ner och prata lite.
 
 

Så var denna långhelg över. Vi sitter i bilen på väg hem å funderar över helgen som gått.
Det har varit en väldigt lyckad helg med släktmiddag, förlovning, utgång å en tur till Ullared.

Igår kväll var vi ute å firade vår förlovning. Vi åt god middag på La Sombrita Avenyn. Sedan mötte vi upp några bekanta till Pappa1 och Mamman.
Det var kul att träffa dessa bekanta. Två av dem lever i ett lesbiskt förhållande där en av dem har fyra barn sen innan. Vi diskuterade alternativa familjer en hel del och det är kul att prata med människor som är öppna och inte lever efter normens alla regler.
Vi har pratat med rätt många om vår polyfamilj nu och möts av mycket positiva reaktioner. Som det verkar skulle många vilja ändra något i sina liv och leva i alternativa lösningar till kärnfamiljen. Men det är ett svårt beslut och stort steg att ta att bryta sej loss och leva som man själv vill och mår bäst av.
Det är synd att de flesta styrs av samhällets syn på hur man ska leva. Vi är glada att vi vågat ta steget att älska varandra fullt ut och vara öppna med det. Fler borde göra det. För sin egen skull och kärlekens skull. :)

Imorgon är vi tillbaka i verkligheten med vardag, jobb och aktiviteter för barnen. Ännu en vecka i paradiset. ;)
Jag ska också ta upp kampen för att få ha min dotter varannan vecka. Fortsätta hitta vägen dit.
Skönt att jag har stöd i ryggen av min numera fästmö och fästman. :)



Det finns bara en lycka i livet.
Det är att älska och vara älskad.

Jag älskar er och vet att ni älskar mej.. Alltså är jag lycklig. :)

~Pappa2

Vi är 100% säkra på att vi älskar varandra. Som en naturlig del i detta har vi idag förlovat oss. Nere vid hamnen i Göteborg bytte vi ringar, sa vackra ord till varandra och drack champagne.
 
Vi för alltid! Vi för varandra! Vi för världen!
 
Kärlek är vackert i alla former.Vi vill vara öppna med vår kärlek. Det är något vi är stolta över.
 
Våga visa kärlek! :)

Denna helg har vi tagit långhelg. Vi tog ledigt torsdag och fredag, packade bilen i onsdags och åkte ner till Göteborg efter jobbet på onsdag kväll. Vi bor rätt långt från Göteborg så resan tog några timmar. Vi kom fram mitt i natten. Anledningen till den här resan är att träffa Pappa1's familj. Hans föräldrar, syskon och syskonbarn, som alla bor i Göteborgsområdet.

Det var lite spänt inför mötet med hans familj. Han själv var nog mest nervös då han inte träffat sin familj på typ ett och ett halvt år.. De har varit lite oense om en del saker. Missförstånd och småbråk har lett till stora saker och ingen har pratat med oss.
Men nu tog han tag i att lösa konflikterna för allas bästa. Ingen mår bra av att vara osams med sina släktingar.
De gamla konflikterna har vi pratat om så dom vet vad vi tycker och vart det gått snett. Vi har väl lite olika syn på vem som gjort fel. Men vi är överens om att prova att inte göra samma fel igen.. Nu måste vi se framåt och bygga bra relationer framöver.

Vi hade berättat om hur vi lever nu innan vi åkte ner till dem men ville ändå ta upp det öga mot öga. Vi bor hos hans föräldrar nu när vi hälsar på och tog ett snack med dem på torsdag kväll. Det snacket gick relativt smärtfritt. De dömer ingen. De säger att vi är vuxna människor och bestämmer själva hur vi vill leva. De tycker förstås att detta är ovanligt, speciellt för dem som tillhör den äldre generationen. Så de har svårt att förstå och se det för vad det är.
Men vi har blivit väl mottagna. Dom beter sej bra och verkar ta till sej sin nya svärson. :) För dem är alla människor lika mycket värda och tycker att det är roligt att vi vill bo hos dem.

Han har tre syskon som vi också pratat om vårt liv med. Det har mottagits på lite olika sätt. Två av dem accepterade vårt val och tyckte att så länge vi är lyckliga så är det bra. Men ett av syskonen tog det lite sämre... Tycker väl att det är onormalt och tror att det är mamman som bestämt detta och vill ha två karlar. Hon vill liksom inte tro oss när vi säger att detta är något vi alla tre bestämt och att alla tre älskar varandra.

Vi träffade hela familjen ikväll. Hans föräldrar och syskon med respektive och barn. Ett av hans syskon äger en restaurang och hon bjöd på middag där till hela familjen. Väldigt generöst av henne! :)
Det var lite nervöst även inför middagen.. Att komma på släktmiddag som en polyfamilj första gången. Men det gick bra. Alla hanterade det bra.. Kul att träffa hans närmsta. Vill gärna lära känna dem mer.
Men det känns som vi borde prata med det syskon som inte tagit det bra. Tyvärr var det inte riktigt nåt bra tillfälle ikväll, men vi får ta tag i det senare.

Nu går vi och lägger oss. Ser fram mot en härlig dag imorgon! Mycket kul händer då. :) Det kommer vi skriva om imorgon kväll!

Over and out!
~Pappa2

Som ett steg i rätt ringning har skolan accepterat att vi är tre föräldrar i denna familj. :) I deras värld är det bara för vårdnadshavarna att skriva på en fullmakt för att en annan vuxen ska behandlas på samma sätt som föräldrarna.

På senaste mötet för ett av barnen kom lärarinnan med ett papper som rektorn skrivit iordning.

Numera får vi alla gå på föräldramöten, utvecklingssamtal och ta del av all information.

Nu är det bara resten av samhället kvar att övertyga om att man faktiskt kan vara fler än två föräldrar. ;)

Som det ser ut nu har vi tre efternamn på brevlådan.. Mitt, min dotters som hon fått från sin mor och det som resten av familjen har.
Det känns lite spretigt och osammanhängande. Helst av allt skulle jag vilja gifta mej med mina två sambor och på så sätt få byta till deras efternamn. Men eftersom Sverige inte kommit riktigt så långt i äktenskapslagstiftningen så är inte det möjligt. Bara en tidsfråga när det blir lagligt med månggifte hoppas jag.
Till dess måste vi lösa det på något annat sätt..

Man får tydligen inte byta efternamn hur som helst.. Måste finnas i släkten, gifta till sej det eller hitta på ett nytt namn som ingen annan har..
Så nu måste vi hitta ett sätt att lösa detta på..

Det efternamn familjen har är ganska ovanligt.. Cirka 40 personer bär namnet.. Så en lösning är att få medgivande från dessa personer att jag får byta till deras efternamn.. Tror jag börjar i den ändan å hoppas alla går med på det.. Annars måste vi ha något annat alternativ..

Alternativ till det är att jag gifter mej till namnet.. Men det blir konstigt.. Skulle då mina sambor skilja sej och sedan en av dem gifta sej med mig..? Känns inte helt okej att dom ska behöva skilja sej.. :(

Ett annat alternativ är att jag hittar någon ogift med det efternamnet som ställer upp på att gifta sej bara för att jag ska få namnet.. Och sedan skiljer vi oss. Känns inte heller okej.. Ska jag gifta mej vill jag göra det med mina sambor. Å så rent juridiskt kanske det inte är så smart?

Funderar på hur det blir om jag och mamman skaffar ett barn tillsammans som får deras efternamn.. Då finns ju namnet i min släkt.. Fast funkar det åt det hållet? Att man kan ta ett namn från ens barn för att man vill ha samma? Tveksamt..?

Vi funderade på att gifta oss i ett land som tillåter månggifte.. Och se om det går lösa den vägen på nåt sätt? Fast finns det länder där månggifte med två män och en kvinna är tillåtet? Och hur gör man för att få genomföra det?

Finns det någon smidig lösning på detta?? Förslag mottages tacksamt!
Enklast vore väl om Sverige öppnade upp för att vi ska få leva som vi vill!


Å så vill jag att min dotter ska få lägga till samma efternamn.. Såvida jag har fått byta efternamn blir det lagligt att lägga till det på henne.. där blir väl största kruxet att hennes mor måste skriva på namnändringen.. Vilket jag nästan kan slå vad om att hon kommer motsätta sej.. Suck!



~Pappa2

Det är Pappa2 som skriver.

Klockan 07.45 i dag ringde en av mina svärmödrar.. Mammans mamma. Jag blev lite förvånad att hon ringde mig, det har hon aldrig gjort förut. Hon frågade om jag hade tid att komma förbi en sväng innan jag åkte till jobbet. Visst kan jag det svarade jag.. Är där om 10 minuter.

På vägen dit funderade jag på vad hon ville egentligen.. Kanske hade hon bakat nåt.. Eller stickat nåt till barnen som jag skulle ta med.. Eller ville hon skicka nåt med mej till hennes sambo som var på jobbet? Hade jag glömt nåt där sist vi var dit? Ville hon prata om hennes dotters födelsedag som kommer snart? Behövde hon skjuts nånstans?
Ja ja.. Det märks väl tänkte jag och var mest glad att hon ringt.. Kändes som ett steg i rätt riktning.

Jag kom fram och klev in. Hennes öppningsfras var inte "Hej, hur är det?" Utan "Jag är besviken och arg på dej!"

Sen malde hon på:

"Jag har sett att du lagt till mina barnbarn som dina barn på Facebook! Det är inte dina barn!"

"Du har förstört deras fina familj!"

"Jag får ta mycket skit på grund av dej!"

"Det är helt sjukt det ni gör!"

"Folk pratar om er!" (No shit!?)

"Du förstör relationen mellan mej, min dotter och mina barnbarn!"

Jag höll mej lugn och försökte förklara för henne att det är upp till mamman och pappan till barnen om de tycker det är okej att jag kallar barnen mina, inte upp till henne. Jag älskar mina partners, hennes dotter och svärson.. Och så länge dom älskar mej tänker jag bo kvar och vara en del i familjen.
Relationen mellan henne och resten av familjen är inte mitt ansvar utan hennes.. Jag vill att vi alla ska ha bra relationer till varandra.. Sen beror det på vad hon vill?
Att folk pratar kommer inte direkt som en chock.. Och om hon hör nåt som e fel kan hon gärna berätta för de som pratar hur sanningen ligger till..
Problemet ligger inte hos oss utan hos henne!

Hon lyssnade inte alls på vad jag sa utan höjde bara rösten och malde vidare..

"Hur tror du jag mår av det här?"

"Varför kunde du inte stanna i den familj du hade?"

"Hur tror du barnen mår?"

"Vad tror du Pappa1s föräldrar tycker?"

"Jag kan inte bo kvar här!"

"Du har förstört allt för både mej och dom'!"

Och så vidare...

Jag svarade att hur hon mår kan inte jag göra nåt åt såvida hon inte kan acceptera läget, att barnen mår bra och att hans föräldrar verkar ta det bra och att vi ska träffa dom till helgen..
Reaktionen på det: "VA? Kommer hans föräldrar hit? Varför får aldrig jag veta nånting??"
Jag sa.. Nej, vi ska åka ner till hans föräldrar imorgon och blir där till på söndag.
"VA??? SKA NI ÅKA BORT??"

Ehm, ja.. Vi är vuxna och gör väl vad vi vill.. Och om ni hälsar på, frågar och bryr er så skulle ni få veta vad vi gör om dagarna och vad vi har för planer..
Det svaret mottogs inte så bra.. Hon blev ännu mer galen..

Det slutade med att jag sa att jag ska prata med mina sambor och att vi kan prata allihopa istället.. Sen gick jag.. Hon fortsatte att gapa ända till jag stäng bildörren.. Först då blev hon tyst å drog igen yttrerdörren med en smäll.. Precis som en 14-årig tjej som bråkat med sin mamma.. Moget? Jag vet inte riktigt jag..


Men jag står fast vid att problemet inte ligger hos oss.. Vi har det hur bra som helst.. Och det du säger om oss säger mer om dej än om oss!

Ja.. nu lever vi för stunden.. älskar varandra över öronen och är mitt i livets glada dagar.. Vi är tre personer som älskar varandra och är oskiljaktiga.
Men.. tanken har ju slagit oss.. hur blir det i framtiden? Om någon (Gud förbjud) vill göra slut.. Om någon dör?
 
Mamman och pappa1 är gifta och har fyra barn. Pappa2 är sambo med mamman och pappa1 och har ett barn med en annan kvinna.
Vi själva ser oss som jämställda i detta förhållande. Hushållet, ekonomin, villan, barnen och allt annat är gemensamt. Men rent juridiskt är det ju inte riktikgt så enkelt. Mamman och pappa1 står skrivna på huset och lånen. Pappa1 står skriven på bilen. Mamman äger släpvagnen som pappa2 betalat... det mesta lösöre ägde mamman och pappa1 innan pappa2 flyttade in..Vi har en fin husvagn värd några hundra tusen kronor.. Den skaffade mamman och pappa1 innan pappa2 flyttade in. Pappa2 har kompenserat upp en aning genom att satsa in alla sina pengar från husförsäljning till sin förra sambo och köpt en skoter med tillhörande skoterpulka kontant till familjen... pappa2 äger två motorcyklar.. Vi har gemensamt konto alla tre.. så vi gör ingen skillnad på ditt och mitt.. allt i en pott... och så vidare..
 
Som ni förstår är detta enkelt så länge ingenting händer..
Men när det väl händer nåt.. hur blir det då?
Mamman och pappa1 ärver varandra och i slutändan ärver deras fyra barn dem. Fast pappa2 är ju sambo med dem.. gäller då nån sambolag? Kommer det spela roll i vilken ordning vi dör? Om pappa2 dör först.. ärver hans enda dotter allt från honom? Eller har samborna nån rätt till nåt? Och vad blir det isåfall? Hur ska det avgöras och bevisas vem som har rätt till vad?
Om Pappa1 eller mamman dör först... ärver de varandra.. men sen träder nån sambolag ikraft med pappa2.. och hur blir det då? Om någon dör.. eller vill flytta... Om mamman och pappa1 dör samtidigt men pappa2 lever.. har han nån rätt som sambo? Eller ärver deras barn allt då? Om alla dör samtidigt... vilka barn ärver vad?
 
Å så leker vi med tanken att mamman och pappa2 skaffar barn tillsammans. Alltså halvsyskon till de övriga barnen från varsin sida. Det känns som det skulle binda samman familjen på något fint sätt.. Men det skulle inte underlätta rent juridiskt.
 
 
Lite svårt att sätta sig in i och bena ut..
Vi måste nog fundera igenom detta med juridiken. Bestämma oss för hur det ska vara.
Kan vi kanske skriva nåt avtal eller testamente eller liknande för att undvika framtida problem?
Kanske borde vi ringa någon jurist och rådfråga? Hoppas dom har bra svar.. det är ju en ganska ovanlig situation antar vi..
Precis som för mycket annat finns det en symbol som kännetecknar det liv vi valt att leva, det polyamorösa.
 
Symbolen för polyamori är en regnbågsfärgad papegoja, detta kommer från att papegojan stereotyp ges namnet polly och sedan pridefärgerna på det som ger en koppling till HBT, detta innebär dock inte att alla personer inom HBT-samhället ser polyamorösa som en del av detsamma.
 
 
 

Igår var det som alla andra dagar fullt med rörelse med fem barn som springer runt, å tre föräldrar som försöker styra upp det hela;)
Man hinner å göra flera saker när man är fler vuxna, en jobbar en städar å en bakar. Det är inte helt fel å komma hem från jobbet se att det bakas bullar;) Det är bara fördelar med att vara tre som den helt "vanlig familj" som vi är eller?;)

Om några dagar så ska vi åka å hälsa på mina föräldrar å syskon som inte bor där vi bor. Och min manliga sambo som inte ha träffat dem ska presenteras, ska bli lite extra roligt å visa vem han är å låta dom lära känna honom. Det har gått över ett år sen jag träffade mina föräldrar så det känns lite pirrigt att träffa dom men dom vet hur vi lever å det känns bra.

Från en av "papporna"

Frågan om barnen kommer upp nästan varje gång vi pratar med någon om vårt förhållande.
 
Som det ser ut nu har vi alltså sammanlagt 5 barn, det är egentligen om man ser det krasst, "dina" och "mina", vi vill dock inte se det så utan alla barn är våra och vi tar ett gemensamt ansvar för dom alla. Att leva tillsamman men ändå göra skillnad på något så viktigt som barnen ser vi inte som ett alternativ, alla ska kunna känna sig lika mycket älskad av oss vuxna även om den inte är dess biologiske förälder.
 
Vi lägger inga värderingar hos barnen, vi står alla lika inför föräldraskapet och inget av barnen ser det som något konstigt, dom väljer att prata med den vuxne som står närmst eller så letar dom upp den dom känner kan svar på just dess specifika fråga eller fundering. Ingen kan allt men med 3 vuxna finns det allt som oftast någon som har svar på barnens ibland lite kluriga frågor.
 
Som det är nu så är det väldigt få som lever i en "kärnfamilj" med mamma, pappa och deras gemensamma 2,4 barn, många skiljer sig hittar nya, får fler barn och nya familjekonstelationer bildas.
Precis om i vår familj, vi ser inga problem med att barn får halvsyskon, det är så det är, att hålla samman en familj bara på grund av barnen när kärleken inte längre finns mellan de vuxna ser jag inte som schysst mot barnen, barnen behöver en trygg uppväxt där man kan visa varandra kärlek, oavsett om de tär med den biologiska mamman och pappan eller om det är med halvsyskon och pappas eller mammas nya.
 
Vi har ju tagit steget lite längre än att bara byta partner då vi är tre vuxna, det är klart det ses som annorlunda och vissa kankse till och med ser det som skadligt för barnen och något som kommer försöra deras uppväxt.
Studier visar dock tvärt om att barn som växer upp med fler starka och trygga vuxna runt omkring sig som visar vägen och ger dem ovillkorlig kärlek växer upp till starka individer med större förståelse för andra.
 
Så länge vi är trygga i vårt beslut, visar varandra kärlek och respekt och låter barnen ställa frågor, vara en del av det som sker och är medvetna om att vi lever som vi lever med en grund av kärlek tror vi att barnen kommer lära sig att visa respekt för andra, vara starka i sig själva och växa upp till starka individer med ett fritt sinne.
 
//Mamman

Måndag morgon.. Vanligtvis brukar det vara ganska stökigt innan man kommit iväg på jobbet. Med tre vuxna och fem barn kan man väl inte vänta sej annat..? Det hör liksom till att det ska bråkas, knuffas, kivas, skrikas.. Nåns handskar är borta, nån vägrar borsta tänderna, nån har glömt göra läxan, nån fastnar vid teven, nån kommer i sista sekund på att det är gymnastik på skolan idag.. Nån har stått klar i en kvart i hallen å tjatar om att vi ska åka.. Och så vidare..

Idag var däremot en ovanligt lugn morgon där allt flöt smidigt.. De andra två vuxna låg kvar i sängen då de börjar senare, näst yngsta dottern låg kvar då hon har feber.. Yngsta dottern var hos sin mamma och det var endast de tre pojkarna som skulle på skolan.

Igår bakade vi bullar och vi hade lovat dem att få smaka varsin nu på morgonen.. Jag sa åt dem att de skulle få varsin bulle när de var klara å satt i bilen.. Vilket gjorde att de var klar 20 minuter före utsatt tid för avfärd..
Inget bråk eller tjafs!! :)

Alltså fungerar uppfostran likadant i vår polyfamilj som i vilken familj som helst!
Det finns bara ett sätt att få ungarna att göra som man vill... Genom mutor och hot! ;)

Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för människan!
Idag är vi fulltalig polyfamilj mer än några timmar.
Har haft ett allvarligt snack med mamman till min dotter och hon har nu insett det faktum att jag lever som jag gör och kommer inte ändra på det. Dottern behöver sin pappa lika mycket som sin mamma. Å jag tvekar inte en sekund på att skicka in stämningsansökan om det krävs.
Vi är nu överens om att växelvis boende varannan vecka är målet för dottern. Vi ska bara hitta en lösning för att komma dit så snabbt som möjligt utan att dottern ska känna sej pressad. En mjuk övergång, vilket jag inte tror blir några problem.

Idag har dottern varit här hela dagen och ligger nu i sin säng.. Alltså första övernattningen! Första gången på tre månader jag fått borsta tänderna på henne och pussat henne god natt. Livet känns genast mycket lättare. :)

Jag älskar mitt liv. Lever min dröm. Att som bisexuell få ha både en man och en fru! Inte vilken man och fru som helst, utan två underbara människor jag älskar av hela mitt hjärta och min själ!
Till detta fem underbara barn! Ett fint hem, jobb och en stöttande familj.

Som sagt.. Idag känns livet mycket ljusare än det gjort under de senaste tre månaderna! Hoppas det håller i sej!

Att visa våra känslor för varandra inför andra har inte varit så lätt och är väl kanske egentligen inte nu heller alla gånger då man är osäker och funderar på vad andra ska tycka tänka och tro.

För visst är det lite speciellt att se 3 stycken som tex håller i handen, pussas eller kramas, något fint men samtidigt något som många har åsikter om och som bryter mot normen.

Samtidigt så tänker vi olika mycket på vad andra tycker, jag personligen känner att jag egentligen inte bryr mig alls, har dom åsikter om att vi visar vår kärlek till varandra "offentligt" är det deras problem, inte vårt. Medan andra av oss inte kommit riktigt så långt ännu, jag är dock säker på att det kommer växa fram med tiden och att det snart ska kännas lika naturligt för oss att visa det öppet så som det gör för par på två.

Ett stort steg i detta är iaf att bi bestämt oss för att förlova oss, alla 3 med varandra. Ett sätt att visa för varandra och andra att vi älskar varandra och vill dela våra liv tillsammans, nu och föralltid.

I dag kom ringarna vi beställt, enkla släta lite tjockare silverringar, stilrena och vackra. Våra namn och datum är ingraverade och datumet är inte alls långt borta, längtar som bara den, har gått och lyft på locken till askarna där dom ligger flera gånger bara sedan jag kom hem från jobbet i dag:)

3 ringar, ett tecken på kärlek❤❤❤

Klockan är 00.48. Det är natten mot onsdag. Jag sitter vid datorn och filar på en stämningsansökan. Det gäller vårdnad och umgänge till min dotter. Mamman till mitt barn vägrar släppa dottern ifrån sig. Vi har gemensam vårdnad idag och jag fattar inte att hon kan göra så här? Jag har provat med alla medel att komma överens med henne.. diskuterat, varit på samarbetssamtal, blivit arg, ledsen och förtvivlad. Jag har skrivit brev till henne. Förklarat hur jag vill ha det och att hon inte har rätten på sin sida. Men hon står fast vid sin åsikt. Jag bor inte i ett acceptabelt boende. Jag lever i en onormal relation!
Hon ser inte att dottern behöver sin pappa… och att jag vill ha min dotter precis lika mycket som hon vill.

Jag pratade med henne tidigare ikväll om hur vi ska kunna gå vidare.. men hon vill inte att vi ska gå vidare med någonting.. hon strävar bakåt… suck å FY FAAAN!!, säger jag! Att det ska behöva gå så här långt… för något som är så självklart enligt mej. Halva tiden var!
Aldrig hade jag trott att jag skulle behöva stämma mamman till min dotter.. Jag trodde jag kände henne så väl att hon också såg det som självklart att båda föräldrarna är lika mycket värda för ett barn.. oavsett i vilken familjekonstellation de lever. Så länge ingen är våldsbenägen, knarkare, alkoholist, sexualbrottsling eller liknande.. vad finns det då för argument att ett barn skulle fara illa bara för att man är tre vuxna som älskar varandra??

Jag tror barn blir mer förstående, öppna och kärleksfulla om de får se livet ur andra synvinklar än bara ett kärlekslöst heterosexuellt parförhållande.. eller?

Jag sa till mamman åt min dotter att hon har till imorgon kväll på sej att tänka och komma med någon lösning.. om hon inte gör det skickar jag in stämningsansökan direkt. Jag har pratat med några jurister om det här och de tycker alla samma sak. Stå på dig! Du har lagen på din sida. Hon har inte rätt att göra så här. Låt det inte gå för lång tid! Ta tag i det på en gång!

Å det har jag gjort nu..
Sitter därför sömnlös och funderar på vad som händer imorgon..
Tar hon sitt förnuft till fånga? Eller måste vi dra det vidare i en rättslig process.. som blir både dyr och långdragen.. psykiskt påfrestande med dottern i kläm..

Håll tummarna för mig nu!

Vi har väl egentligen fattat att det pratas en hel del om oss på den ort vi bor.. Varför skulle det inte göras det liksom?
Men idag fick en av oss ett meddelande på Facebook av en arbetskamrat från ett gammalt jobb..
Hon skrev: "Vad säger man...? Strongt gjort iaf! <3"
Vi svarade: "Tack.. Ja, vad säger man..? Beror väl på vad du hört? :)"
Hon svarade: "Detsamma som alla andra på byn hört... Tre i samma koffert. :)"

Nu blev det genast lite mer konkret för oss.. Att alla verkligen pratar om oss och hur vi lever.. Känner oss lite som kändisar när vi visar oss ute.. Vi lägger märke till att folk tittar och pratar.. Lite ovant.. Men det är skönt att vi är öppna med det här och inte behöver dölja våra känslor för omvärlden. :)

Hon skrev vidare att "Vi lever på 2013, så vad är ovanligt? Skönt att känna sej nöjd med livet! Men starkt gjort ändå! Man lever bara ett liv! Ni visar vägen för de som inte riktigt vågar."

Skönt med en sån reaktion från folk! :) Det gör att vi känner oss starkare, gladare och öppnare. Vi vill visa vägen för andra och leva på det här sättet utan att bry oss om att behöva dölja det på något sätt. Önskar att fler också vågar! :)